Feng-shui op kantoor: Eigenaardigheid of noodzaak ?

18 mei 2018
Blog

Ter herinnering, Feng Shui is een Chinese discipline die streeft naar de harmonie van de relatie tussen de mens en zijn omgeving. De praktijk van Feng Shui heeft als doel de ruimte, indeling en indeling van gebouwen te optimaliseren om het welzijn van de gebruikers te bevorderen. Dit geldt voor persoonlijke woonruimtes alsook voor professionele ruimtes en zoveel meer (Hong Kong en Taiwan passen de Feng Shui-principes toe in hun circulatieplannen en het stadsplan van Monaco respecteert ook deze principes) ...

We zullen je in dit artikel geen gedetailleerde cursus van Feng Shui geven, maar enkele tips aangeven die gemakkelijk toepasbaar zijn op de professionele werkvloer. Interessant? Natuurlijk ... Vooral als deze tips in overweging genomen worden voor het bevorderen van de vermindering van het stressniveau van alle medewerkers en de bevordering van de prestaties.

De toepassing van deze technieken werkt op de dynamiek van de werknemers, op de regulatie van de spanningen maar ook op de optimalisatie van de concentratie. Bovendien is het niet ongebruikelijk om de omzet van bedrijven die gebruikmaken van Feng Shui te verhogen (sommige spreken van meer dan 30%) ... Hoe zichtbare en onzichtbare stromen ongehinderd kunnen circuleren en zo een heilzame energie creëren waardoor uw werknemers zich buitengewoon goed kunnen voelen in hun werkruimte en zo harmonieuze relaties kunnen creëren en de productiviteit kunnen maximaliseren.

Hier volgen enkele eenvoudige tips :

Kies eenvoudig en adequaat meubilair

Overlaad de bureaus niet, kies meubels die niet te hoog of te massief zijn. Het belangrijkste is dat ze het licht doorlaten en de energieën vrij laten stromen. Lichte structuren, heldere materialen worden aanbevolen. Vermijd te scherpe hoeken en geef de voorkeur aan zachte, afgeronde vormen.

Aarzel niet om onze catalogs te raadplegen. Verschillende gamma’s voldoen aan deze criteria.

Verzorg de kleuren van het pand

Elke kleur straalt een bepaalde energie uit die warm of koud kan zijn. Afhankelijk van het lokaal, de activiteit, de sfeer die aan een werkruimte gegeven wilt worden, kiezen we de kleur. Warme kleuren (rood, oranje, geel, ...) als u dynamiek wilt inbrengen en uitwisselingen wilt stimuleren. Als de voorkeur geven wordt aan een sfeer die bevorderlijk is voor kalmte en reflectie, gebruiken we koude kleuren (zoals wit, beige, grijs) ...

Wist u dat wanneer er rood gebruikt wordt voor zakelijke communicatie, dit het idee geeft van een succesvol, dynamisch bedrijf dat vooruitgaat? Een rode toets aanbrengen in en vergaderruimte zorgt ervoor dat uw medewerkers effectief kunnen brainstormen....

Nog een interessant voorbeeld: het geel stimuleert de hersenen en veroorzaakt de mentale levendigheid, de concentratie, de reflectie en de analytische geest (uitstekende kleur te vinden in de kantoren van de administratieve en financiële diensten).

We eindigen met het groen: neutrale kleur die de mogelijkheid heeft om negatieve energieën te absorberen en vertrouwen wekt (de speelmatten zijn niet toevallig groen, ze wekken vertrouwen en de spelers zijn geneigd meer te wedden). Zeer interessante kleur om de klanten te overtuigen, maar ook de kantoren van advocaat en alle medische beroepen ...)

Als een bonus een kleine truc: draag een vleugje groen in een moeilijke commerciële onderhandeling (dit wekt vertrouwen en provoceert de steun van de gesprekspartner)

Plaats scheidingswanden, voorzie je kantoren van groene planten en vooral : verlucht!

Gebruik in open ruimtes – symbolische - opdelingen. Inderdaad, als de ruimte te open is, zal de energie niet blijven hangen. De energie moet stromen en op sommige plaatsen achterblijven (een plantenmuur en planten zijn ook zeer goede bondgenoten in deze context) Naast het feit dat planten groen zijn (en dus negatieve energieën absorberen), moedigen ze initiatief aan en hebben ze de macht om creativiteit te stimuleren! Vergeet tenslotte niet om regelmatig te verluchten en zo de omgevingsenergie te vernieuwen en een stimulerende werkomgeving te creëren.

Plaats uw medewerkers niet tegenover een muur of van aangezicht tot aangezicht (dit vermindert energie). Bovendien moeten werknemers, indien mogelijk, niet werken met een deur achter hun (dit beïnvloedt de concentratie en het gevoel van veiligheid), of met een projectiehoek of onder een balk.

Compenseer de genereerde slechte energie door computerapparatuur met natuurlijke materialen (planten, stenen, hout ...) en zorg er vooral voor om kabels te verbergen. Als je de mogelijkheid hebt om een fontein, een muur van water of gewoon een aquarium in de lobby van je bedrijf te plaatsen zal dit de energie activeren met betrekking tot financiën en het zal een gevoel van welzijn en harmonie geven.

Zorg voor een geordend en stofvrij kantoor

Orde, reinheid en helderheid zijn belangrijke voorschriften van Feng Shui en dus ook van welzijn

Laat niet achter wat gebruikt, vies en nutteloos is (het blokkeert energie en genereert stress). Hoe netter en opgeruimder je omgeving is, hoe effectiever je manier van denken zal zijn. Lege en vuile bekers verdwijnen van je bureau en alle mappen die je niet bezigt orden je in de kast.

Aarzel niet om ons te raadplegen voor de inrichting van uw werkruimtes. We adviseren u met plezier en voorzien u van plannen waarmee u in uw nieuwe omgeving kunt projecteren.