Bureaustoel : van de vloer tot de ergonomische stoel

Vandaag weten we dat het kiezen van de juiste bureaustoel kan een belangrijke rol spelen in het bevorderen van o.a. een goede bloedcirculatie. Een stoel kiezen die in de hoogte verstelbaar is en de rug en nek goed ondersteunt zorgt voor een ergonomische houding. Maar welke weg legden we af? Dit is de geschiedenis van onze werkplek en de creatie van de bureaustoel.

Bureaustoel : van de vloer tot de ergonomische stoel

Waarschijnlijk leest u dit artikel in een comfortabele stoel. Met misschien extra functies zoals een lendensteun en ergonomisch ontwerp voor een betere houding, maar wat weet u eigenlijk over stoelen in het algemeen?

Wil je meer weten over de geschiedenis ervan? Ga zitten en ontdek.

1 NL

De geschiedenis van de stoel

In de begindagen van de menselijke geschiedenis waren de eerste stoelen praktische voorwerpen, een boomstam, een rots of gewoon zittend op de grond.

Pas rond 3100 v. Chr. verschenen in het Oude Egypte de eerste voorbeelden van stoelen die "tronen" werden genoemd en die alleen bestemd waren voor mensen met invloed die hen "boven" (letterlijk en figuurlijk) de mensen plaatsten over wie zij regeerden.

Pas in de 5e eeuw v. Chr., in het oude Griekenland en Rome, evolueerden de stoelen opnieuw.

In Griekenland, was het de "Klismos" stoel. Hij wordt beschouwd als de mooiste stoel ooit uitgevonden en is een voorloper van de ergonomie dankzij zijn gebogen rugleuning, gespreide poten en zachte zitting van gevlochten banden. Hoewel het in de Helleense periode in diskrediet raakte, was het vanaf de 18e eeuw een bron van inspiratie voor veel ontwerpers.

In Rome deed de "Curule"-stoel zijn intrede, uitsluitend bestemd voor hoogwaardigheidsbekleders.

Gemaakt van hout met ivoren inlegwerk, is het de voorloper van de klapstoel.

Hedendaagse ontwerpers zoals Pierre Legrain, Carlo Bugatti en Pierre Paulin ontwierpen “Curule” stoelen in de geest van deze oude zetels.

2 nl

Pas in de Renaissance kwam de ontwikkeling van de stoel echt op gang, zowel fysiek als in zijn ruimere gebruik.

De eerste stoel die op grote schaal werd gereproduceerd kwam uit Italië, toen een meubelmaker genaamd Guiseppe Gaetano Descalzi, uit Chiavari, van markies Stefano Rivarola de opdracht kreeg een weelderige stoel in Empire-stijl te herontwerpen.

Hoewel we ons in een pre-industriële periode bevinden, zal deze "Chiavari"-stoel in verschillende werkplaatsen in heel Italië en in voldoende hoeveelheden worden geproduceerd zodat hij zijn plaats in de samenleving zal beginnen in te nemen.

De uitvinding van de bureaustoel

Interessant genoeg, is de stoel met de meest intrigerende geschiedenis misschien wel de bureaustoel. Het werd uitgevonden door niemand minder dan Charles Darwin rond 1840.

Hij was een drukbezet man en dacht dat het handiger zou zijn om niet voortdurend te hoeven opstaan om de status van een van zijn talloze experimenten te controleren. Dus besloot hij om wielen toe te voegen aan zijn 'Captain's Chair'!

Darwins uitvinding bleef een curiositeit tot 1850, toen Otto Von Bismarck besloot ze populair te maken in de hoop zijn overheidspersoneel efficiënter en productiever te maken.

Office chairs 10 6 Navigo 8
Silent box 5 640 480
Sans titre 5
OKA 24 HOUR BUREAUSTOEL 2

Sindsdien is de bureaustoel steeds verder ontwikkeld, en gelukkig maar.

In de jaren zeventig begon de bureaustoel een hoge vlucht te nemen, maar de opmerkelijke ontwikkelingen werden in de hand gewerkt door het computertijdperk en een beter begrip van het spier- en skeletstelsel, waardoor bureaustoelen ook betere ergonomische eigenschappen kregen.

Of het nu is om te werken, te wachten, te ontspannen of zich te concentreren, zitmeubilair is een alomtegenwoordig onderdeel van ons dagelijks leven.

Ook op onze werkplekken vinden mentaliteitsveranderingen plaats, met nieuwe zitmogelijkheden, zoals telescopische krukken die gemakkelijk kunnen worden vervoerd maar ook kunnen worden aangepast aan de hoogte van het bureau waaraan men wil werken, geoptimaliseerde zittingen om een betere lichaamshouding te bevorderen en uw bezoekers een aangename wachttijd te bieden, of akoestische fauteuils om uw werknemers een ruimte te bieden die bevorderlijk is voor de concentratie, maar ook 24-uurs en technische stoelen die specifieker zijn voor het werk in het laboratorium, als tekenaar of in aan de kassa.

De stoel is van zijn oudste gebruik als ereteken, voorbehouden aan koningen en priesters, uitgegroeid tot een pijler van het moderne leven en een essentieel element in het functioneren van de moderne samenleving.

Wie heeft ooit gedacht dat de stoel zo'n spannende geschiedenis had?