#WORKATHOME – Tips en hulpmiddeltjes

21 april 2020
Blog

Voor velen onder ons is het thuiswerk een nieuwe levensstijl geworden. Meestal, wanneer we thuis zijn, hebben we heel wat te doen maar dit gebeurt zonder aan het werk op kantoor te moeten denken.

Het is, in deze barre tijden, moeilijk om geconcentreerd voor het computerscherm te zitten, terwijl er zoveel klusjes wachten … Van de ene dag op de andere worden we verplicht om 24u per dag “in ons kot” te blijven. Dit heeft ons dagdagelijkse leven danig in de war gestuurd omdat we een doorgedreven professionele activiteit moeten vervullen binnen onze familiale context.

Willen we, allicht voor een vrij lange periode, productief blijven, vragen we ons best af « Welke omgeving zal me toelaten om rustig te werken, zonder om de haverklap lastig gevallen te worden ? »


Hierbij enkele tips die uw levenskwaliteit en productiviteit ten goede zullen komen :

Kwood-oka

Richt je werkplek in

Installeer een plek die bestemd is voor je professionele activiteit binnen je leefruimte.

Zorg ervoor dat je voldoende plaats hebt maar ook voldoende daglicht en verlichting (plaats je scherm idealiter op 90° van het raam, dit om weerkaatsing en oogvermoeidheid te vermijden).

Denk zeker aan een ergonomische bureaustoel die u zodanig kan regelen dat er geen rug- of nekklachten opduiken. Binnen de productlijnen van OKA kunnen wij u een uitgebreide reeks van ergonomische stoelen aanbevelen die uw comfort zeker ten goede zullen komen. Een voorbeeld, de Zen Mesh Manager is voorzien van een regelbaar synchroonmechanisme, met een vulling van 40kg/m³ densiteit op het zitvlak, van een kantelbare hoofdsteun en van 3D armsteunen (regelbaar in de hoogte, de breedte en de diepte)

Tot slot, verfraai uw werkruimte. Dit zal u bijkomende energie verschaffen en vooral zin geven om er te vertoeven. Een plant, een foto van de kinderen of van een huisdier, een inspirerend schilderij … Vergeet zeker niet om deze professionele werkplek op te ruimen. Niets zo deprimerend dan een werkdag te moeten starten in volle chaos.

Indien dit niet mogelijk is, maak dan concrete afspraken en zorg ervoor dat iedereen ze naleeft.Indien mogelijk, probeer een kamer in te richten die speciaal bestemd is om er uw professionele activiteit uit te voeren. Wanneer u zich in deze ruimte bevindt zullen uw partner en uw kinderen begrijpen dat je “niet beschikbaar” bent.

Plan en respecteer prioriteitsregels

Wil u uw thuiswerk optimaal uitvoeren, stippel een organisatie uit. Om efficiënt te kunnen werken, is het noodzakelijk om nog beter georganiseerd te zijn dan wanneer u naar kantoor gaat. Stel een exacte planning op met duidelijke objectieven. Hiervoor geeft u het werkelijke prioriteitsniveau aan uw taken (de Matrix Eisenhower kan hierbij helpen). Deel uw taken op volgens 2 assen : Belangrijk en dringend. Hierdoor bekomt u 4 kwartcirkels (BELANGRIJK/DRINGEND) (BELANGRIJK/ NIET DRINGEND) (NIET BELANGRIJK/DRINGEND) (NIET BELANGRIJK/NIET DRINGEND) …

Dagindeling en rituelen instellen

Nieuwe gewoontes integreren en er een automatisme van maken, het is niet makkelijk. Toch moet er alles aan gedaan worden opdat ze een onlosmakelijk deel van uw leven kunnen innemen. Hiervoor moet er structuur gebracht worden in het dagelijkse leven. Bepaalde rituelen helpen zeker …
Organiseer uw dag precies alsof u naar het kantoor gaat. Ontbijt, middagpauze zoals het hoort … maar ook aangepaste kledij (beter in jeans dan in pyjama). Hierdoor geraakt uw geest al een beetje in werkmodus.

Neem regelmatig pauze

Blaas even uit. Geconcentreerd blijven werken gedurende 8 uur is immers « mission impossible ». Las regelmatig pauzes in. Sta op, gun u een koffie, een glas water of een tussendoortje, …

Een voordeel van het thuiswerk : u kan uw dag indelen zoals u het wenst. Zin in een break van een halfuur om wat te bewegen? Doen !!! En zonder schuldgevoel.

Tijdens uw pauzes, neem uw telefoon mee … Blijf in contact met de buitenwereld. U mist ongetwijfeld het contact met de collega’s. Het is van kapitaal belang om met hen contact te houden. Bel ze af en toe op om over de lopende projecten en hun thuissituatie te praten. U zal zich minder eenzaam voelen en dit creëert ongetwijfeld een sterke band wanneer u terug naar kantoor zal gaan.

Er zijn nog een waaier aan tips die we u zouden kunnen geven om van uw thuiswerk een compleet succes te maken … Binnenkort geven we nog enkele ideeën over het thuiswerk en over het werk in het algemeen …

Draag zorg voor u en voor uw naasten. Indien u een uitzonderlijke werkplek wil inrichten … ons team staat klaar om u hierbij te helpen.

Afgesproken !