# Verzorg je goed – Vergeet niet te bewegen

20 juli 2020
Blog
Artikel 3 thuis bewegen

Eén van de voordelen van home working is zeker het feit dat men zich niet moet verplaatsen. Weg met de uurroosters, de ochtendlijke commotie om de trein te halen en vervolgens de bus. Gedaan ook met de verkeersopstoppingen ! Dit onmiskenbaar voordeel kan echter vrij snel muteren in een groot nadeel voor uw gezondheid indien u geen geschikte maatregelen neemt om fit te blijven.

Inderdaad, wanneer u thuis werkt, zal u minder contact hebben met uw omgeving waardoor u in een negatieve spiraal terecht komt en u, eenvoudig weg, vergeet goed zorg voor uzelf te dragen. Indien er geen video vergadering op de agenda staat durft men wel eens het werk in pyjama aan te vatten en voor het computerscherm de ganse dag te zitten met … alles binnen handbereik ! Zonder inspanning is het heel gemakkelijk om hele uren, zelfs hele weken voor het scherm gekluisterd te blijven, hetgeen een nefaste invloed heeft zowel op uzelf als op het geleverde werk. Een mens is echt niet gemaakt om statisch en zittend de dag door te brengen !

Hoe langer u blijft zitten, hoe meer risico u loopt op cardio-vasculaire aandoeningen. Idealiter zouden de uren, die u zittend werkt, moeten gecompenseerd worden met 60 minuten intensieve oefeningen, iedere dag.

Niet evident !

Hierbij enkele tips om mogelijke schade te voorkomen :

Sta regelmatig op

Sta elke 30 minuten op (echt niet nodig om recht te veren en direct 20 pompoefeningen te doen). Sta gewoon recht om een glas water te halen (niet vergeten dat aangeraden wordt om 1,5 liter water per dag te drinken), om uw brievenbus leeg te maken, om uw planten water te geven, … Kortom, strek gewoon even uw benen. Profiteer er ook van om even te geeuwen en eens goed uit te rekken (dit voelt heel relaxerend aan)

Een handig hulpmiddeltje is een ergonomische tabouret die u zal toelaten om actief te zitten en uw rugspieren in beweging te houden. Indien u dit zoekt, OKA heeft dit in zijn gamma zitten : regelbaar in de hoogte en snel in te stellen dankzij de handgreep. Deze tabouret past gewoon in elk interieur en zal wonderen verrichten voor uw rug.

Neem een actieve middagpauze

Indien u over een tuin beschikt, profiteer ervan om een luchtje te scheppen, wandel tot het einde van de straat. Uw kinderen zijn en aan het spelen, speel met overtuiging mee en hou u zeker niet in. De kinderen zullen dit reuze vinden en u zal er de vruchten van plukken.

Compenseer de weggevallen verplaatsingstijd door een wandeling te maken.

Een verplaatsing naar het werk wordt vaak ervaren als verloren tijd. Wend deze tijd nuttig aan om een jogging te doen, een wandeling te maken of een ritje met de fiets (met inachtname van de social distancing maatregelen uiteraard). Het is ideaal om de dag te beginnen met een buiten activiteit (dit verhoogt uw energie en zal u toelaten om geconcentreerd en efficiënt te zijn gedurende een lange periode !) Een ludiek weetje : tel je stappen (WHO raadt 10 000 stappen per dag aan). Stel jezelf een objectief en stel daarbij alles in het werk om dit objectief te halen.

Werk rechtstaand

Een zittende en staande houding regelmatig afwisselen kan ernstige gezondheidsproblemen vermijden. Verschillende studies wijzen aan dat, wanneer men 20% staande werkt , dit al positief is voor de gezondheid. Er bestaan regelbare bureau’s die gemakkelijk toelaten om van zittend naar staand werk te switchen. U vindt ze bij OKA : de Kflex, verkrijgbaar met zwengel of electrisch regelbaar in de hoogte, maar ook Kflex+ met een ultra performante motor en een bluetooth verbinding om, vanaf uw smartphone, de nodige regelingen aan te brengen.

Wij vermoeden dat u thuis een dergelijk bureau niet heeft. Dit mag u er niet van weerhouden om een creatieve oplossing te vinden (probeer af en toe uw laptop op een keukenkast te plaatsen of, waarom niet, op een strijkplank). Uw organisme zal er u dankbaar voor zijn (benen, bloedcirculatie, rug, nekspieren, …)

Neem deze goede gewoonten aan, nog voor het einde van de quarantaine periode en uw terugkeer naar kantoor.

Vergeet niet, het Sales team van OKA staat ter beschikking voor alle mogelijke inlichtingen die u wenst in te winnen.

Een goede verstaander heeft slechts een half woord nodig.