Thuiswerken begint bij je werkplek

08 november 2018
Blog

Thuiswerken, fulltime of parttime, is steeds populairder in Nederland. Vorig jaar werkte ongeveer 886.000 mensen thuis. Dit jaar zijn dat er 29.000 meer dan het jaar ervoor. Juist daarom is het extra belangrijk om ook thuis een fijne werkplek te hebben. Een fijne en mooie werkplek draait om de comfort van goede kantoormeubelen, voorzieningen, privacy en natuurlijk decoratie.

Voordelen en nadelen

Thuiswerken heeft een aantal voor- en nadelen. Een voordeel van thuiswerken is bijvoorbeeld dat er minder gereisd hoeft te worden. Hierdoor bespaar je naast tijd ook reiskosten. Tevens is de zelfstandigheid een groot voordeel. Je kan je dag geheel naar eigen wens inrichten. Als je bijvoorbeeld geen ochtendmens bent, dan kun je later beginnen.

De zelfstandigheid kan ook worden meegeteld als nadeel. Zo ben je minder betrokken bij het bedrijf of raak je sneller afgeleid door bijvoorbeeld de aanwezigheid van je gezin. Het is tevens moeilijk voor een werkgever om zijn werknemer te controleren. Zo kan de werknemer niet op afstand controleren waar de werknemer mee bezig is of wat hij precies heeft gedaan. Als je besluit om thuis te werken dan is het belangrijk dat je hier een top werkplek creëert.

Werkplek inrichten

Het is hierbij belangrijk dat je werkplek zo efficiënt en aangenaam mogelijk is ingericht. Thuis ben je natuurlijk de baas over je eigen werkplek. De werkplek kan dus geheel naar eigen wens worden ingericht. Het kan verstandig zijn om voor een aparte kamer of afsluitbare kamer te kiezen, maar velen werken ook gewoon in de huiskamer. Het is wel belangrijk rekening te houden met je familiesituatie. Een werkplek moet namelijk beschikken over genoeg privacy om werk uit te voeren zonder al te veel gestoord te worden.

De belangrijkste onderdelen van een (thuis)werkplek

Bij het creëren van je werkplek dien je rekening te houden met de drie belangrijkste items van een werkplek. Een bureau, bureaustoel en goede verlichting. Het is ook belangrijk dat je werkplek aansluit op je beroep. Heb je bijvoorbeeld veel ruimte nodig of dien je enkel te beschikken over een laptop, bureau en stoel? Om de juiste keuze te maken bij de inrichting van je werkplek kun je advies vragen aan een interieurspecialist. Hij zal met jou meedenken en praktische en esthetische oplossingen geven. Als je al helemaal weet hoe je werkplek eruit wil laten zien dan kun je dat gemakkelijk bij Oka.be bestellen. Dankzij hun zeer uitgebreide voorraad kunnen ze binnen een mum van tijd aan jouw wensen voldoen en de kantoormeubels bezorgen.

Flexwerken

Een ander mogelijkheid om zowel thuis als op kantoor te werken. Dit wordt ook wel flexwerken genoemd. De plekken waar je kunt gaan flexwerken schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Zo kun je in bijna elke stad flexwerken. Verschillende aanbieders van kantoorruimte in Groningen, Amsterdam of in Eindhoven hebben bijvoorbeeld coworking spaces. Flexwerken op een kantoor is ideaal voor werknemers of freelancers, omdat ze gebruik kunnen maken van de services die het kantoor te bieden heeft en bovendien andere ondernemers ontmoeten. Juist daarom is de combinatie van thuiswerken en op kantoor werken ideaal. Alle twee de werklocaties hebben zo hun eigen voordelen en op deze manier profiteer je van beiden.

Bron: Jeffrey Plas - Flexas.nl