Friemelen onprofessioneel? Integendeel!

24 juli 2018
Blog

Ken je dat? Je moet je concentreren terwijl iemand iets vertelt, of als je aan de telefoon zit en bent ondertussen met je pen krabbels aan het maken op papier. Vaak hoor je dan "hé! Luister je wel?". Toch blijkt dat iets doen terwijl je concentreert op iets juist de concentratie bevordert. Na het lezen van dit artikel kan je iedereen vertellen waarom jij met je pen klikt, of met je bureaustoel aan het wiebelen bent.

De komst van de friemel gadgets

In augustus 2016, zijn twee broers uit Amerika begonnen met een Kickstarter project voor de Fidget Cube. Matthew and Mark McLachlan hebben een liefde voor design en waren het zat dat ‘fidgeting’, ofwel friemelen, in een negatief daglicht wordt gezet. Het wordt vaak gezien als onprofessioneel en onsociaal gedrag. En omdat ze weten dat iedereen wel eens friemelt, hebben ze de ultieme fidget toy ontworpen. Of hoe ze het zelf zeggen: “Fidget Cube is a desk toy for anyone who likes to fidget.” Deze fidget toy heeft alles wat je vingers nodig hebben. De meeste mensen zullen een pen gebruiken en ja, zeggen de broers, dat is inderdaad een super voorwerp om mee te klikken, maar veel meer kan je er niet mee doen. Ze zien de Fidget Cube meer als een soort toolbox waarbij je niet vastzit aan enkel klikken, maar gelinkt aan je bui, kan je kiezen wat je met je handen wilt doen. De cube heeft namelijk 6 kanten met verschillende mogelijkheden. Je kan klikken, rollen, draaien, schuiven, schakelen en een kant om even tot rust te komen door enkel je duim in een speciale holte te leggen.

Wat bleek nou? Dit kickstarter project was extreem succesvol. Er zijn namelijk 154,926 mensen geweest die het project hebben gesteund, zodat de cube gemaakt kon worden. Dit betekent dat ze $6,465,690 hebben ontvangen, terwijl ze slechts $15,000 als doel hadden! Dit succes laat zien hoe erg wij als mensen behoefte hebben aan het friemelen. Sindsdien zijn er ook vele andere soorten fidget toys op de markt gekomen. Een goed voorbeeld hiervan is de Fidget Spinner, die je nu overal (vooral bij kinderen) ziet terugkomen. Vroeger was er al de ‘stressbal’, dat balletje dat je kan inknijpen om stress in je handen te verlichten, maar we hebben nu gewoon behoefte aan meer.

Maar wat zijn nu écht de voordelen?

Oké, we hebben verteld hoe succesvol het is en hoeveel behoefte er aan is, maar is het ook daadwerkelijk goed voor je om te gebruiken? Kort gezegd: ja. We beginnen met het beantwoorden van de vraag wáárom we friemelen. Daar is namelijk een biologische verklaring voor. Dezelfde hersengebieden zijn betrokken bij zowel beweging als spraak. Dus het is niet verwonderlijk dat gebaren betrokken zijn bij het voorbereiden van onze gedachten voor spraak. Let er maar eens op, dat je meer handbewegingen maakt als je op zoek bent naar een woord. Maar er zijn nog andere neurologische theorieën. Er is bijvoorbeeld de cognitieve lading hypothese. Deze suggereert dat wanneer we te maken krijgen met complexe gedachten of problemen, we een beetje van de cognitieve belasting in een beweging verwerken, waardoor er ruimte vrijkomt om aan het mentale proces te wijden. Dit kan weer worden gekoppeld aan de manier waarop we gedachten en spraak verwerken en waarom we de drang hebben om te friemelen.

Met deze informatie in gedachten, kunnen we dit ook koppelen aan de voordelen om wat met je handen te doen. Zo is er bijvoorbeeld ook een onderzoek geweest, waaruit blijkt dat je informatie beter verwerkt en opslaat, als je iets met de hand opschrijft, in plaats van dat je het typt. Een beetje krabbelen op papier tijdens een meeting, zorgt er dus voor dat je herinnering en spanningsboog geboost worden. Het wordt ook steeds vaker toegestaan dat kinderen in de klas mogen frunniken, omdat ze hierdoor beter kunnen leren. Wel is het belangrijk dat als je gaat frunniken in een vergadering, dit niet te veel geluid moet geven, waardoor je collega’s juist weer kan afleiden.

En als laatste punt is er ook nog de beloning die je aan je lichaam geeft. In je vingertoppen zitten namelijk hele dunne zenuwen die prikkels doorgeven aan je hersenen. Als je een herhalende beweging maakt op een voorwerp dat een prettige textuur heeft, geeft dit dus een lekker gevoel. Je hersenen weten dat ook en willen hier meer van. Daarnaast geeft het ook een zekere rust. Er is bijvoorbeeld ook een onderzoek geweest waarbij demente patiënten doekjes kregen om aan te frunniken, waarna ze een stuk rustiger waren. En dit is zelfs te herleiden aan je babytijd waarin je aan een speen zoog om je mond maar bezig te houden met een herhalende beweging, wat zorgt dat een baby stil en rustig blijft.

Vind de fidget toy die bij jou past

Zoals eerder benoemd, komen er steeds meer verschillende fidget toys op de markt. Het is natuurlijk makkelijk om de hype te volgen en een speeltje te kopen die iedereen heeft, maar uiteindelijk moet je er een uitzoeken die voor jou fijn voelt en aan jouw behoefte voldoet. Misschien ben jij wel tevreden met een steentje of elastiekje. Je hoeft je in ieder geval niet te schamen voor het frunniken en friemelen, want uiteindelijk wordt je er alleen maar beter van!