De gezonde werkplek - Healthy Office

05 oktober 2018
Blog

Healthy offices, je hebt er vast weleens van gehoord, zijn steeds belangrijker voor organisaties. Het is een ontwikkeling die enige jaren geleden uit het niets ontstond en nog altijd flink leeft. Werkgevers zien meer en meer het belang van een gezonde werkomgeving. Gezond eten, meer beweging, goede werkhouding, sporten met kantoor, zorgen voor een kwalitatief hoogstaand binnenklimaat en een aangenaam/aantrekkelijk kantoor.

Waarom is dit zo belangrijk voor werkgevers?

Werkgevers doen er dus echt van alles aan om ervoor te zorgen dat hun medewerkers gezond kunnen leven op kantoor. Het is logisch dat een werkgever het beste met zijn of haar medewerkers voor heeft. Er zijn echter meer redenen. Zo is een gezonde werknemer gelukkiger en productiever. Daarnaast ligt het ziekteverzuim vele malen lager bij werknemers die gezonder leven. Alles bij elkaar is dit een simpele optelsom die ervoor zorgt dat organisaties steeds meer de focus op gezond werken leggen.

Een belangrijke rol voor kantoormeubilair

Gezonder werken is niet altijd gemakkelijk. Het is een kwestie van patronen doorbreken en nieuwe gewoontes aanwennen. Als organisatie kun je hierbij helpen door de tools en mogelijkheden te faciliteren die werknemers zullen helpen bij hun proces naar gezonder werken. De inrichting en het meubilair speelt hierbij een belangrijke rol.

Het faciliteren van kantoormeubels die een gezonder werkhouding en beweging stimuleren zijn hier een goed voorbeeld van. Denk hierbij aan een:

  • Ergonomische werkplek
  • Zit/sta bureaus
  • Zitbal
  • Bureaufiets
  • Wandel bureau

Door deze kantoormeubels beschikbaar te stellen voor werknemers is het makkelijker voor hen om gezonder te werken. Het zorgt voor meer beweging en grotere diversiteit in het aantal werkhoudingen. De mens is namelijk niet gemaakt om de hele dag te zitten.

De inrichting is ook van invloed

Vroeger waren werkplekken altijd wat sober en grauw. Zo zouden medewerkers zich beter kunnen concentreren. Nu weten we wel beter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij veel gelukkiger zijn in een aantrekkelijke kantooromgeving en bovendien met meer plezier naar kantoor toe gaan.

Verhuurders van kantoren passen zich ook aan

Het is de verhuurders van kantoorruimte niet ontgaan dat organisaties steeds meer waarde hechten aan inrichting en kantoormeubilair. Daarom zorgen zij tegenwoordig vaak al voor het faciliteren van een gezonde werkomgeving met ergonomische meubels en een aantrekkelijk kantoor. De kantoren in Antwerpen en Brussel lopen hierin echt voorop. Toch zien we verspreid over heel België steeds meer verhuurders die hier in een hun kantoor aanbod rekening mee houden. In veel gevallen wordt de lunch ook door verhuurders verzorgd deze is steeds vaker biologisch en gezond.

Alle beetjes helpen

Het is niet zo dat er één simpele oplossing om gezonder te werken. Sporten is iets wat daarnaast ook erg belangrijk is. Sporten is en zal altijd belangrijk blijven. Hier kunnen werkgevers echter ook meer stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijk sporten voor, tijdens of na kantooruren.