Blue Monday...Hoe het leven in blauw te zien

Blue Monday...Hoe het leven in blauw te zien

De eerste dag van de week, somber weer, goede voornemens in de kast en een lege portemonnee na de feestdagen, om nog maar te zwijgen over het feit dat de volgende vakantie nog ver weg is. Blue Monday zou een cumulatie zijn van de meest deprimerende factoren van het jaar volgens Cliff Arnal, psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Cardiff.

In Vlaanderen gaat een 30-dagen-niet-klagen initiatief nog verder om de winterblues te vermijden : "Dankzij deze 30-dagen-actie kunnen we onze eerder negatieve standaardhouding ombuigen naar een positievere," zegt initiatiefneemster Greet van Hecke.

Dus om de blues te vermijden en nooit meer "het is weer maandag" te zeggen, wat dacht je ervan de tijd te nemen om voor jezelf te zorgen en het klagen te mijden?

Wil je het eens proberen? Volg de gids.

BLUE MONDAY

1 | Muziek

Zegt men niet dat muziek de stemming verzacht en je gelukkig maakt?

Waarom begint u de dag niet met dansen op uw favoriete muziek terwijl u zich klaarmaakt in de badkamer of op weg naar uw werk? Het is een geweldige manier om de dag te beginnen met een grote glimlach en een oppepper!

BLUE MONDAY2

2 | Ontbijt

De belangrijkste maaltijd van de dag, en waarom zou je die niet met je collega's delen?

Iedereen brengt iets mee en dit is een gezellig moment dat helpt om het energieniveau van het team op peil te houden.

Bovenal nemen we de tijd om samen te eten en praten we niet over werk.

BLUE MONDAY3

3 | Licht tanken

Natuurlijk licht en ons welzijn zijn nauw met elkaar verbonden.

Een gebrek aan natuurlijk licht veroorzaakt slaapproblemen, stemmingswisselingen en een vermindering van ons intellectueel vermogen.

Laat de weinige zonnestralen die januari kan brengen dus niet aan u voorbijgaan en neem een pauze buiten zodra u zich moe voelt.

BLUE MONDAY4

4 | Lachen

Glimlachen werkt aanstekelijk en vermindert stress. Het is een stil signaal van onze gezelligheid en het resultaat van welzijn en vreugde.

Al in de jaren 1800 merkte Charles Darwin in de "emotieleer"-hypothese op dat glimlachen een positieve boodschap naar onze hersenen stuurt, zelfs als we verdrietig zijn.

Dus waarom doen we de test niet vanaf nu deze maandag 17 januari, al glimlachend… Niet alleen zullen we zo de week positief beginnen, maar uw glimlach zal ook worden teruggekaatst door de persoon die voor u staat.

Bye bye maandag blues!